Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.
Recepten

Coconut roti uit Sri Lanka

March 26, 2020
Coconut roti uit Sri Lanka

Coconut roti uit Sri Lanka

Het is altijd zo vreselijk gaar als bloggers zeggen hoe fantastisch een-of-ander-recept is. En dat je dat dan ook nog eens écht zou moeten maken. Ja, maak jij het maar voor me mop. Ik haat mezelf dat ik het zeg, maar deze coconut roti uit Sri Lanka is zo’n recept. Jawel, ik kreeg zojuist een klein kotsje met bijbehorend brokje in m’n mond, maar er zit niks anders op dan bekennen dat ik deze roti uit Sri Lanka sinds we terug zijn al 3x heb gemaakt (we zijn 10 dagen terug).

Coconut roti uit Sri Lanka

Er zijn veel dingen lekker in het leven, dat hoef ik jou vast niet uit te leggen. Maar sommige dingen zijn lekker én kun je zonder blikken of blozen met anderen delen. Een reep chocolade bijvoorbeeld. Ik weet niet of ik dat zou wíllen delen, maar in feite zou daar niks mis mee zijn. Je fiets is nog zoiets. Als je er toch niet op rijdt, kan ie prima een rondje extra maken. Slechte intro om te zeggen dat dit recept lekker is en dat ik deze Sri Lankaanse roti meer dan graag met jullie deel.

Toen we 10 dagen geleden nog goed en wel onder een palmboom zaten met onze snoetjes, was dit iets waar ik élke maaltijd om vroeg. Ook omdat ze op het eiland van de glimlach denken dat wij Europeanen onze maatstaven wat betreft eten zo naar beneden hebben bijgesteld, dat ze denken dat wij in de binnenlanden graag vis eten en aan de kust een taaie biefstuk. We hebben blijkbaar weinig opgestoken van de VOC-tijd.

In Sri Lanka zijn ze in veel dingen goed, maar waar ik helemaal van onder de indruk was, zijn de meest fantastische curry’s ooit die ze daar bouwen. Ze kunnen dat op een heel simpele manier; de meeste curry’z zijn vegan, maar zó lekker. Als ze dan bij zo’n curry een pannenkoekje à la deze roti serveren, ben ik helemaal gelukkig.

De roti uit Sri Lanka lijkt qua structuur op een piadina. Of een heel dikke wrap. Het is een mix tussen bloem, water, kruiden engroenten en kokos. Op dat laatste zijn ze dol en dat gooien ze dan ook overal tussen of in. Logisch als het in je achtertuin groeit.

Je eet deze coconut roti met een curry ernaast, of zoals ze het daar doen met meerdere curry’s ernaast. Wellicht wat veel werk. Ook eten ze er salade naast. Niet de salade die jij nu in je hoofd hebt, met frisse komkommer en een zoete tomaat, maar een salade van kokosrasp en sambal. Voor mij was het iets te pittig, maar ik kan me voorstellen dat als je er minder sambal doorheen doet, dat het dan goed te doen is. Wat ook lekker is: met mango chutney! Je kunt mango chutney makkelijk zelf maken, maar een potje van de supermarkt kan natuurlijk ook.

Wat wij hier al veel gedaan hebben, is de coconut roti eten met een gebakken eitje (en dan mango chutney erop smeren, hou op met me). Of als we wat groenten op hebben gebakken, eten we daar de roti naast. Of natuurlijk gewoon lekker op z’n Hollands: in de soep dopen (maar echt).

Onze reis naar Sri Lanka

We zijn naar Sri Lanka gegaan om op zoek te gaan naar de beste kruiden. Jullie weten misschien dat ik een Spice Girl ben en me druk bezig houd met de kruidenlijn van Green Gypsy. Om daar inspiratie voor op te doen, en omdat het belastingtechnisch prima uitkwam, zijn we naar Sri Lanka gegaan. Onderzoekend als ik ben, had ik werkelijk geen idee toen ik in het vliegtuig stapte. Ja, we hadden een aflevering gekeken van 3 Op Reis, maar heb je die gasten weleens gezien? Ze lullen het heerlijk aan elkaar, maar ik zit gelijk al in de vakantie stemming. Meeschrijven? Ho maar. Ik heb veel gehad aan de tips van Leonie van Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet, maar dat was toen we daar eenmaal waren.

We wisten dat we in het midden wilden beginnen met de trip en dat we dus, na een lange reis, toch echt gelijk weg wilden uit Colombo, de hoofdstad. Prima keuze bleek achteraf. We wilden naar een park waar we op safari konden gaan, we wilden kruidenplantages zien, we zouden graag willen raften, we moesten en zouden surfen en naar het strand en we hadden bedacht een kookcursus te doen. We mochten namelijk wel uit het stramien van het vaste repertoire lasagne, pasta, wok en wraps, gesleurd worden. Je begrijpt: als je wilde doen wat wij wilden doen en je bent er maar 10 dagen, waarvan je er 2 al in het vliegtuig zit, dan kun je maar beter elke dag om 7 uur op. In je zuurverdiende vakantie.

Maar hé, ik zou het zo weer doen!

Tijdens de kookcursus werd 1 ding me weer duidelijk: gewoon met goede ingrediënten werken, dan komt het wel goed.

Ze maken daar alles zelf. Van de coconut roti tot aan de kokosmelk. Dat laatste is tof om te zien: ze openen de kokosnoot. Ze zetten een kruising tussen een jus pers en een kettingzaag op de kokosnoot en die laten ze dan draaien. De kokos die eruit komt mengen ze met water en de kokos knijpen ze zo hard uit, dat er een melk substantie ontstaat.

Je vraagt je soms af waar wij hier mee bezig zijn met al die pakjes en zakjes, maar ik zie mezelf toch nog geen kokosmelk maken.

Anyways, we kwamen terug van de reis en ineens werd de Corona crisis nijpend: hoewel we daar niets gemerkt hadden, werd de lokale bevolking ineens bang van toeristen en durfde niemand ons meer naar het vliegveld te brengen. Voor het dubbele tarief is natuurlijk altijd alles te bespreken, maar van harte ging het niet. Hier terug in Nederland leek het wel of de oorlog was uitgebroken: overal lege schapen, conserven waren lagen niet in overvloed in de schappen, brood was altijd op en toiletpapier was blijkbaar het witte goud.

Wie had dat bedacht?

Je vraagt je af wat ik, met een aversie van naalden en alles wat met de gezondheidszorg te maken heeft, kan bijdragen aan deze maatschappij. Dat vraag ik me überhaupt dikwijls af.

Eindelijk heb ik mijn lang verwachtte antwoord: ik kan mijn favoriete broodvervanger met jullie delen: de coconut roti uit Sri Lanka.

Heb je het recept gemaakt? Laat dan hieronder je reactie achter wat je ervan vond, want ik ga lekker op jullie reacties in deze sociale isolatie (en ver daarna).

Coconut roti uit Sri Lanka

Coconut roti uit Sri Lanka

Deze coconut roti uit Sri Lanka eet je overal bij: een eitje, een curry of gewoon naast je soep!
Voorbereidingstijd: 10 minutes
Bereidingstijd: 10 minutes
In totaal: 20 minutes
Gerecht: Lunch, Main Course, Side Dish, Snack
Keuken: Sri Lanka
Tags: Coconut roti, Roti
Portie: 7 roti's

Benodigdheden

 • een pan

Ingrediënten

 • 300 gr (spelt)bloem
 • 60 gr geraspte kokos
 • 150 ml koud water
 • 1 grote tl Spice it Up! kruidenmix van Green Gypsy Spices
 • 1 kleine ui fijn gesneden
 • 1 kleine wortel geraspt
 • 1 snufje zout
 • 1 el olie bijvoorbeeld milde olijfolie

Bereiding

 • Rasp de wortel en snijd het uitje heel fijn.
 • Gooi dan alle ingrediënten, behalve het water, door elkaar en meng het even goed.
 • Voeg dan het water toe en kneed het met je handen totdat er echt een soort deeg ontstaat. Als het te droog is, kun je wat extra koud water toevoegen.
 • Draai dan balletjes van het beslag en duw ze dan fijn tussen je handen, totdat er dus pancakes ontstaan. Denk qua dikte aan maximaal een halve cm dik.
 • Verwarm dan wat olie, bijvoorbeeld kokosolie (want dat ruikt zo lekker) in een koekenpan en laat de olie goed warm worden. Bak hier de coconut roti in op, totdat de buitenkant mooi goudbruin kleurt.

Notes

Je kunt de coconut roti gelijk eten, maar je kunt de pannenkoekjes ook invriezen, zodat je altijd een kleine voorraad hebt. Mocht je daarop zitten te wachten. 
Ben je hiermee aan de gang gegaan?Tag @Kimovergaag of #kimovergaag!

Leave a Reply