Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.
Ibiza tips Overige tips

Hoe is het om tijdens Corona op Ibiza te zijn

July 23, 2020
Hoe is het om tijdens Corona op Ibiza te zijn

Hoe is het om tijdens Corona op Ibiza te zijn

Vorige week was ik op het magische eiland Ibiza. Het had even geduurd, want het zal je niet ontgaan zijn: Corona legde de hele wereld stil. Ik kon mijmerend naar een screensaver kijken op m’n laptop, maar heel veel verder in het tropische gevoel kwam ik niet. 1 Ticket gecanceld, 2 gecanceld. Tot de teller op 4 gecancelde tickets stond. En je weet: 4 keer cancellen is scheepsrecht. Het 5e ticket ging wel door. Gelukkig, want ik wilde er weer heen; ik vroeg me zo erg af hoe het is om tijdens Corona op Ibiza te zijn!

Ik zag scenario’s voor me van The Walking Death. Ik weet niet of hier nog meer liefhebbers van zijn? Ik kan de serie niet kijken als ik alleen thuis ben of als het hele huis donker is, maar interessant is het wel. Lege straten, geplunderde winkels, ijszaakjes waarvan het ijs allang gesmolten is en strandstoeltjes die in alle paniek waren achtergelaten.

Als ik de verhalen moest geloven, was het een spookstad. Of beter gezegd: spookeiland.

Hoe was Ibiza tijdens Corona?

De lockdown

Mijn  moeder zat er toen de lockdown net ingevoerd werd, halverwege maart. Ze mochten niet met z’n tweeën naar de supermarkt, je moest aantonen dat je bij de dichtstbijzijnde supermarkt je boodschappen ging doen, stranden waren afgesloten en je mocht de straat niet op, tenzij je dus boodschappen nodig had. In het begin dacht ze nog lekker wat klusjes in huis af te maken, maar hoeveel klusjes kan een mens hebben? Die klusjes zijn na een week ook wel klaar en daar zit je dan. Binnen. Terwijl langzaam boodschappen doen verandert in iets van wat je probeert 1 keer per week er doorheen te jassen naar een uitje elke dag. Zo uitje waar je ook echt naar uitkijkt en wat bovenaan je to do lijstje komt.

Toen ze door kreeg dat het meer werd dan een onbedoelde vakantie, heeft ze het vliegtuig naar Nederland gepakt. De laatste volgens haar eigen woorden.

Op Ibiza stond het echt even stil. Je kon niet naar het strand, niet even wandelen, bouwmarkten waren dicht, restaurants gesloten en er was geen mens te bekennen op straat. Iets wat je je buiten een slechte droom om niet kunt voorstellen. Er gebeurt altijd wel wat. Mensen zaten nu gedwongen tussen 4 muren en je wilde echt niet op het eiland zijn.

Hier in Nederland hadden we veel meer vrijheid. Ok, 3 weken lang zat een terrasje pakken er ook hier niet in, maar nu is het grootste gedeelte van ons dagelijks leven wel weer op gang gekomen.

Net na de lockdown

Toen ik er zelf was, begin juli, werden de eerste vluchten weer uitgevoerd. Ik zat in een halfvol vliegtuig met mensenangst. Misschien herken je het: je hebt al een tijd geen grote kudde mensen om je heen gehad en vraagt je af of dit vliegtuig hygiënisch gezien wel in orde is. Terwijl, als je me kent, je weet dat gele doekjes normaal gesproken niet aan mij zijn besteed.

De eerste dagen merkte je dat het rustig was. Zelfs Cala Salada, mijn lievelingsstrand, was prima te doen. In juli! Halverwege juli kwam de boel wel weer echt op gang. We wilden onze laatste avond uit eten. We hebben serieus 11 (!) tentjes opgebeld; allemaal waren ze vol. Ook voor Ses Salines stond een enorme file om te parkeren en bij La Escollera was het helemaal afgesloten omdat de parkeerplaatsen vol waren.

Ibiza tijdens Corona

Hoe is het nu om tijdens Corona op Ibiza te zijn?

Sinds kort zijn de regels in Spanje weer wat strenger en worden er, lokaal, lockdowns uitgevoerd. Op Ibiza zijn nog niet veel Corona gevallen, dus voorlopig zit je op het eiland qua lockdown wel goed.

Mondkapjes

De regels w.b. een mondkapje zijn aangescherpt: in bewoond gebied moeten alle personen ouder dan 6 jaar een mondkapje op (die met ventiel zijn verboden). Op het strand, bij het zwembad, boulevard, als je sport, buiten bewoond gebied, op een terras of als je op medische grond daar reden toe hebt, hoef je geen mondkapje te dragen. Als je een restaurant binnenkomt, in een winkel bent of op straat loopt moet je wel een mondkapje op. Als je dat niet doet kan dit je € 100 kosten.

Ook mag je met maximaal 70 personen bij elkaar komen.

Bang voor een lockdown?

In Spanje wordt nu lokaal een lockdown ingevoerd als dat nodig is. Voor Ibiza, en de Balearen in het algemeen, is dit nog niet aan de orde. Het kan natuurlijk altijd gebeuren, maar we zien nu bij Barcelona dat de overheid de burgers 2 weken de tijd geeft om zich aan strengere restricties te houden. Als ze dat niet doen, volgt een lockdown. Grote kans dus dat dit op Ibiza ook het geval gaat zijn, dus dan heb je nog tijd zat om van het eiland af te komen.

Het strand

Op de stranden is het een stuk rustiger dan je normaal rond deze tijd gewend bent. Toch vond ik het nu ook al een stuk drukker worden. Het is leuk om nu naar Formentera te gaan als je daar op het strand wilt liggen: daar is het helemaal een stuk rustiger!

De clubs

De clubs gaan dit jaar niet open, dus voor de grote dj’s hoef je het dit jaar niet te doen. Wel gaan de trommelconcerten bij Benniràs op zondag door, maar als er teveel mensen zijn en ze de 1,5 meter afstand niet meer kunnen waarborgen, wordt het strand ontruimd.

Restaurants

De meeste restaurants zijn nu gewoon open. Bel wel even van tevoren om het te checken, want sommige restaurants serveren alleen lunch of hebben aangepaste openingstijden. Ook begint het weer druk te worden, dus reserveren is een must bij de populaire tenten.

Naar het eiland reizen

Het vliegen

Op Schiphol was alles goed geregeld. Op Ibiza vond ik dit wat minder: we waren geland en stonden op het vliegveld. We zagen het vliegveld al. Normaal zou je denken: zet de boel af en wandel er naartoe. Kan best; er landen 10 toestellingen per dag en wat frisse lucht doet de mens in deze hoedanigheid goed. Maar nee: nu werden we in een bus gepropt en die 30 meter legden we op deze manier af. Zonde, want de afstand die ze in het vliegtuig zo bewaard hadden, was in 1 klap weg.

Wel is het zo dat je, in verband met het reizen, wat dichter in de buurt komt bij mensen dan je de laatste tijd gewend bent. Als je je daar niet prettig bij voelt kun je beter met de auto komen of Ibiza een jaartje overslaan. Hoe leuk is het om in 3 dagen naar het eiland te rijden en ondertussen te stoppen bij een paar leuke plekjes?

Tips voor deze tijd

  • Neem genoeg mondkapjes mee, zodat je reserves hebt.
  • Reserveer alsnog overal waar je heen wilt.
  • Check de benodigde reisdocumenten; je krijgt dit door via je vliegmaatschappij. Wij moesten een QR-code aanmaken en een gezondheidsverklaring invullen, maar daar werd nooit meer naar gevraagd, maar you never know.

    Leave a Reply